Nieuwsuur gisteravond over Zonnevelden en BIBOB. Ook Finsterwolde komt in beeld!

Nieuwsuur gisteravond. http://Solarpark Finsterwolde BV

Zonnepark kwestie voor de rechter. Gisteren.

Wel of geen zonnepark tegen Finsterwolde aan, de bestuursrechter moet de knoop doorhakken. ‘Alleen de boer en die man uit Limburg worden er beter van’

De gemeenteraad ziet het niet zitten, aanwonenden evenmin: een zonnepark van vijftien hectare aan de noordkant van Finsterwolde. Het Limburgse bedrijf NaGa Solar dat het park desondanks wil realiseren stapte naar de rechter. 

In een bomvolle rechtszaal deden de strijdende partijen donderdagmiddag hun zegje, argumenten die ook uitvoerig op papier staan en al eerder aan de rechtbank waren verstrekt. In de rechtszaal mochten ze hun standpunten nog toelichten. 

hier het artikel in het Dagblad van het Noorden

Vanavond 19:00 uur op RTVGO een filmpje uit Finsterwolde!

Dorpenfilms uit het verleden. Zondag 28 maart 19 uur. FINSTERWOLDE

Dorpenfilms uit het verleden.  Zondag 28 maart 19 uur.  FINSTERWOLDE - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt

Gepubliceerd op: 25 maart 2021, categorie Nieuwsoverzicht

FINSTERWOLDE anno 1969, in de eerste uitzending op zondag 28 maart om 19 uur. 

RTV Gemeente Oldambt/G1 zal de komende maanden in samenwerking met de Groninger Archieven een serie “Dorpenfilms uit het verleden” uitzenden. 
Het gaat hierbij om unieke beelden zoals het vroeger in onze dorpen was. Voor de mensen die het dorp uit die tijd kennen een feest der herkenning en herinnering. 

De films worden slechts 1 keer uitgezonden en worden niet herhaald. 
De eerste film is uit het dorp Finsterwolde, gemaakt in 1959. Vele bekende gezichten uit het dorp komen voorbij. 

Daarna volgen nog films van de dorpen Scheemda (1961), Beerta (1981), Nieuw Scheemda/t’Waar (1955), Oostwold (1976-1980), Oude Pekela (1978), Nieuwe Pekela (1963), Bourtange (1965), Ter Apel (1965), Vlagtwedde (1963), Blijham (1965) en Bellingwolde (1954). 
De tijden van uitzending zullen steeds vooraf bekend worden gemaakt. 

KIJKT U MEE??

Rapport door Sociaal Cultureel Planbureau

Betreft de Zonneparkkwestie

Conflicten over verduurzamingsplannen: moeilijk te voorkomen, soms te genezen,
altijd leerzaam door Wouter Mensink

Titel: Barstjes in de lokale gemeenschap

Er is een groot rapport verschenen bij het SCPB over deze kwestie, waarin drie dorpen worden besproken in Nederland waar problemen en conflicten zijn ontstaan rondom “verduurzamingsplannen”. Eén van die dorpen is Finsterwolde.

Wouter Mensink heeft een half jaar geleden gesproken met een aantal mensen in Finsterwolde die betrokken waren bij de plannen om een zonnepark te bouwen aan de rand van ons dorp.

Het hele rapport telt 100 pagina’s en is inmiddels voor belangstellenden beschikbaar als PDF.

Oost Groningen in het Nieuws: artikel in De Groene Amsterdammer:

‘Ze denken in Den Haag dat we domme boeren zijn’

Aardbevingsellende en proteststemmen in Groningen

Radicaal-rechts is populair in het ooit zo communistische Oost-Groningen. Daaraan ligt grote frustratie ten grondslag. Door de kloof tussen arm en rijk? De politiek blinkt uit in onvermogen. ‘In Den Haag schuddebuiken ze van het lachen: heb je weer zo’n gemeente uit Oost-Groningen.’

De Groene: https://www.groene.nl/artikel/ze-denken-in-den-haag-dat-we-domme-boeren-zijn

‘Ruim driekwart van grote Nederlandse zonneparken in buitenlandse handen’

Inmiddels is 79 procent van de 33 grootste zonneparken in Nederland in buitenlandse handen, zo blijkt volgens het AD uit eigen onderzoek. Daarmee verdwijnen zowel subsidiegeld als winst naar de veelal Duitse, Chinese, Engelse en Scandinavische projectontwikkelaars en investeringsfondsen. Deze kopen zonneparken op of schaffen grond aan voor de bouw van nieuwe parken.

https://www.nu.nl/economie/6102305/ruim-driekwart-van-grote-nederlandse-zonneparken-in-buitenlandse-handen.html

De Nederlandse zonnevelden die in buitenlandse handen zijn krijgen samen tot bijna 1,1 miljard euro subsidie. Daarvan verdwijnt 83 procent, zo’n 889 miljoen euro, naar het buitenland.

‘Overheid strooit kwistig met geld’

De lucratieve subsidies zijn volgens Ludwig de enige reden voor commerciële ontwikkelaars om zonneparken te bouwen. “De overheid strooit zo kwistig met geld dat je er een prachtige businesscase mee hebt, met rendementen tot soms wel 15 procent.”

“Het gevolg is dat tientallen projectontwikkelaars opduiken, als bijen op de honingpot. Ook dubieuze partijen die het niet zo goed voor hebben met de omgeving. Aan bewoners- participatie hebben zij geen boodschap. Hun enige motivatie is zo veel mogelijk geld verdienen.”

RTV Noord: Groninger Landschap: ‘Alles doen om windmolens op zeedijk tegen te houden’

Er moet een bezinningsmoment komen voor provincie en gemeenten over waar ze windmolens en zonneparken willen toestaan. Dat zegt directeur Marco Glastra van stichting Groninger Landschap in de podcast Voorwaarts Voorwaarts van RTV Noord.

Groninger Landschap vindt dat er eerst een fundamentele discussie over de inrichting van het landschap moet worden gevoerd.

Geen stopcontact voor rest van het land

het hele artikel: https://www.rtvnoord.nl/nieuws/779005/Groninger-Landschap-Alles-doen-om-windmolens-op-zeedijk-tegen-te-houden

Schapen op de zeedijk (Foto: Groningen In Beeld)