Eindelijk valt de beslissing. Rechtbank: Zonnepark in Finsterwolde gaat niet door!

Rechter zet streep door zonnepark Finsterwolde.

Een belangrijke beslissing voor ons dorp.

Zie: https://www.rtvnoord.nl/nieuws/817192/Rechter-zet-streep-door-zonnepark-Finsterwolde-update

Er komt geen zonnepark aan de rand van Finsterwolde. Wekenlang zaten tegenstanders in spanning, tot woensdagmiddag. Toen kregen zij te horen dat de rechter geen toestemming geeft voor de aanleg van het park.

Impressie van het zonnepark in Finsterwolde (Foto: NaGa Solar)

Geen zonnepark!

Het wel of niet aanleggen van een zonnepark houdt de gemoederen in Finsterwolde al jarenlang bezig. Uiteindelijk besloot de gemeenteraad voor het park te gaan liggen. Redenen: er is onvoldoende draagvlak en het hekwerk zou de zichtlijnen onderbreken, waardoor het uitzicht verloren gaat en de horizon wordt aangetast.

Oldambt vindt de rechter aan haar zijde. Het niet verlenen van een zogenaamde verklaring van geen bedenkingen, die nodig is om uiteindelijk een vergunning te krijgen, is terecht gebleken.

De vraag is nu of NAGA SOLAR tegen deze beslissing in beroep zal gaan. Dat moet binnen 6 weken besloten worden.

De Bouwput: Oldambt sleept eigenaar voor de rechter

RTV NOORD 22 april 2021 Door Marco Grimmon: De gemeente Oldambt is het wachten zat. https://www.rtvnoord.nl/nieuws/811049/Oldambt-sleept-eigenaar-bouwput-Finsterwolde-voor-de-rechter

De eigenaar heeft een stuk grond aan de gemeente verkocht, maar schendt de afspraken die daarover zijn gemaakt Zo zou de man de kavel ‘in bouwrijpe toestand’ brengen. Maar na meerdere waarschuwingen is er nog helemaal niks gebeurd en ligt het geheel er slechter bij dan ooit tevoren. 

Pand verkocht Het gaat om een stukje grond aan de H.J. Siemonsstraat in Finsterwolde. Google je de plek, dan zie je een foto van tien jaar geleden met daarop bosjes en boompjes niet hoger dan een meter of twee. Maar die zijn ondertussen uitgegroeid tot volwaardige bomen, waardoor het lijkt alsof je langs een stuk bos in een woonwijk rijdt.

Om de kavel zijn hekken geplaatst, in het midden ligt een kelder. Buurtbewoners maken zich al jaren zorgen om de situatie. Want klimt een kind door of over het hek en belandt hij of zij in die put, dan zijn de gevolgen mogelijk niet te overzien. 

De gemeente Oldambt heeft daarom eind 2019 het pand gekocht van de huidige eigenaar. In die overeenkomst staat dat de man er eerst voor moet zorgen dat de kavel er weer fatsoenlijk uitziet. Hij kreeg daar zes maanden de tijd voor. Maar anderhalf jaar later is er nog helemaal niks aangepakt. 

“Ineens komt daar een dagvaarding” , Ger Klein – Gemeentebelangen

Volgens de eigenaar hebben ‘de coronamaatregelen en persoonlijke omstandigheden’ ervoor gezorgd dat er niks is gebeurd, maar het geduld van Oldambt is op. De man is gedagvaard. 

‘Erg toevallig’

De dagvaarding komt volgens Gemeentebelangen op een ‘bijzonder toevallig moment’. De partij heeft recent een beroep gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur (wob). Zij wil van a tot z weten hoe dit onderwerp in elkaar steekt. 

‘Wij worden kritisch op het college en ineens komt daar een dagvaarding. Dat is iets te toevallig in mijn ogen’, zegt voorman Ger Klein. ‘Dit soort toevalligheden, om het maar even zo te noemen, hebben wij vaker gezien. Laat ons nu maar eens weten hoe deze procedure in elkaar steekt.’ 

De partij heeft daarom alle bijbehorende stukken opgevraagd. De zaak die door Oldambt is aangespannen zal waarschijnlijk tussen juli en oktober dit kalenderjaar behandeld worden door een rechter. Oldambt noemt het besluit ‘erg vervelend, maar de enige stap die we nog kunnen nemen om een veilige situatie voor omwonenden te creëren’. 

De Bouwput: Gemeentebelangen Oldambt gebruikt Wob om informatie van college te krijgen

FINSTERWOLDE – Gemeentebelangen Oldambt heeft regelmatig schriftelijke vragen gesteld over een bouwput in de H.J. Siemonsstraat in Finsterwolde. Een betreft hier een kwestie die al vele jaren speelt.

bericht uit de site van Westerwolde Actueel : https://www.westerwoldeactueel.nl/2021/04/20/gemeentebelangen-oldambt-gebruikt-wob-om-informatie-van-college-te-krijgen/

Rechtszaak

In een brief van 27 januari 2021 laat het college de gemeenteraad weten dat de zaak aan de rechter wordt voorgelegd. Omdat er na twee maanden nog steeds geen zichtbaar resultaat was geboekt, is Gemeentebelangen Oldambt opnieuw in de pen geklommen.

Fractievoorzitter Ger Klein van Gemeentebelangen Oldambt: ,,Op 8 april kregen we van het college te horen dat de zaak nog steeds niet aan de rechter was voorgelegd. Verder gaf het college aan dat de dagvaarding niet openbaar kon worden gemaakt ‘om de positie van de gemeente te bewaken’.”

Klein vervolgt: ,,Dat laatste is flauwekul. Het betreft hier namelijk een simpele kwestie over het alsnog in bouwrijpe staat leveren van een perceel. Van het schaden van de positie van de gemeente door openbaarmaking van de dagvaarding is geen sprake.’’

Wob-verzoek

Klein liet het hier niet bij zitten. Hij verzocht het college om de dagvaarding alsnog te verstrekken of in ieder geval voor de raadsleden ter inzage te leggen. Klein: ,,Omdat het college niet op mijn verzoek reageerde, heb ik een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) gedaan. Een paardenmiddel, maar schijnbaar is dit nodig om het college in beweging te krijgen. Om onze controlerende taak goed te kunnen uitoefenen, is het essentieel dat het college ons alle stukken verstrekt.’’

Klein verwacht dat het college binnen enkele weken op het Wob-verzoek beslist.

Nieuwsuur gisteravond over Zonnevelden en BIBOB. Ook Finsterwolde komt in beeld!

Nieuwsuur gisteravond. http://Solarpark Finsterwolde BV

Zonnepark kwestie voor de rechter. Gisteren.

Wel of geen zonnepark tegen Finsterwolde aan, de bestuursrechter moet de knoop doorhakken. ‘Alleen de boer en die man uit Limburg worden er beter van’

De gemeenteraad ziet het niet zitten, aanwonenden evenmin: een zonnepark van vijftien hectare aan de noordkant van Finsterwolde. Het Limburgse bedrijf NaGa Solar dat het park desondanks wil realiseren stapte naar de rechter. 

In een bomvolle rechtszaal deden de strijdende partijen donderdagmiddag hun zegje, argumenten die ook uitvoerig op papier staan en al eerder aan de rechtbank waren verstrekt. In de rechtszaal mochten ze hun standpunten nog toelichten. 

hier het artikel in het Dagblad van het Noorden

Vanavond 19:00 uur op RTVGO een filmpje uit Finsterwolde!

Dorpenfilms uit het verleden. Zondag 28 maart 19 uur. FINSTERWOLDE

Dorpenfilms uit het verleden.  Zondag 28 maart 19 uur.  FINSTERWOLDE - RTV GO! Omroep Gemeente Oldambt

Gepubliceerd op: 25 maart 2021, categorie Nieuwsoverzicht

FINSTERWOLDE anno 1969, in de eerste uitzending op zondag 28 maart om 19 uur. 

RTV Gemeente Oldambt/G1 zal de komende maanden in samenwerking met de Groninger Archieven een serie “Dorpenfilms uit het verleden” uitzenden. 
Het gaat hierbij om unieke beelden zoals het vroeger in onze dorpen was. Voor de mensen die het dorp uit die tijd kennen een feest der herkenning en herinnering. 

De films worden slechts 1 keer uitgezonden en worden niet herhaald. 
De eerste film is uit het dorp Finsterwolde, gemaakt in 1959. Vele bekende gezichten uit het dorp komen voorbij. 

Daarna volgen nog films van de dorpen Scheemda (1961), Beerta (1981), Nieuw Scheemda/t’Waar (1955), Oostwold (1976-1980), Oude Pekela (1978), Nieuwe Pekela (1963), Bourtange (1965), Ter Apel (1965), Vlagtwedde (1963), Blijham (1965) en Bellingwolde (1954). 
De tijden van uitzending zullen steeds vooraf bekend worden gemaakt. 

KIJKT U MEE??

Rapport door Sociaal Cultureel Planbureau

Betreft de Zonneparkkwestie

Conflicten over verduurzamingsplannen: moeilijk te voorkomen, soms te genezen,
altijd leerzaam door Wouter Mensink

Titel: Barstjes in de lokale gemeenschap

Er is een groot rapport verschenen bij het SCPB over deze kwestie, waarin drie dorpen worden besproken in Nederland waar problemen en conflicten zijn ontstaan rondom “verduurzamingsplannen”. Eén van die dorpen is Finsterwolde.

Wouter Mensink heeft een half jaar geleden gesproken met een aantal mensen in Finsterwolde die betrokken waren bij de plannen om een zonnepark te bouwen aan de rand van ons dorp.

Het hele rapport telt 100 pagina’s en is inmiddels voor belangstellenden beschikbaar als PDF.

Oost Groningen in het Nieuws: artikel in De Groene Amsterdammer:

‘Ze denken in Den Haag dat we domme boeren zijn’

Aardbevingsellende en proteststemmen in Groningen

Radicaal-rechts is populair in het ooit zo communistische Oost-Groningen. Daaraan ligt grote frustratie ten grondslag. Door de kloof tussen arm en rijk? De politiek blinkt uit in onvermogen. ‘In Den Haag schuddebuiken ze van het lachen: heb je weer zo’n gemeente uit Oost-Groningen.’

De Groene: https://www.groene.nl/artikel/ze-denken-in-den-haag-dat-we-domme-boeren-zijn