In 2011 publiceerde het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt de Canon van het Oldambt in boekvorm. In 43 bijdragen vertellen regionale historici op toegankelijke wijze over de belangrijkste gebeurtenissen en ontwikkelingen in de geschiedenis van het Oldambt. Het rijk ge├»llustreerde verhaal begint in de prehistorie, toen nomadische jagers in het Oldambt bivakkeerden op zoek naar voedsel. Het eindigt na veel omzwerven in de moderne tijd. De Canon besteedt ruim aandacht aan de ontwikkeling van het landschap en de strijd die de bewoners tegen het water voerden. Veel sociaal-economische, culturele, militaire en religieuze thema’s passeren de revue.

hier te vinden: https://chcoldambt.nl

Expositie Finsterwolde: Johannieters aan de Noordzeekust. Van zaterdag 17 april tot en met woensdag 12 mei 2021 verwachten wij in de Stefanuskerk in Finsterwolde de expositie Johannieters aan de Noordzeekust.  Deze reizende expositie vertelt het verhaal van het middeleeuwse klooster Goldhoorn en de vele andere kloosters van de Johannieterorde in de kuststreek van Nederland en Duitsland. Het klooster Goldhoorn bestond tussen ca. 1300 en 1550 na Christus en was gelegen net ten zuiden van de huidige weg met de naam Goldhoorn. De Johannieterkloosters langs de Noordzeekust hadden een belangrijke rol in onder meer landbouw en waterbeheer. Veel vrouwen vonden een plek in het kloosterleven

Veel interessante onderwerpen: oa

  • Het Winschoterdiep aangelegd | Jan van den Broek
  • Oldambt op stoom | Rowin Penning
  • Aanleg autoweg A7 | Cees Stolk

Geef een reactie