Het boek over een eventueel zonnepark in Finsterwolde kan definitief dicht. Het bedrijf NaGa Solar gaat niet in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechter. Die uitspraak was dat de raad van Oldambt terecht voor de komst van de zonneweide is gaan liggen.

‘Het is een pijnlijke conclusie, omdat hier jarenlang aan gewerkt is. Maar de emoties in het dorp liggen te hoog om hier nog mee door te gaan’, vertelt directeur Henny Pelsers.

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/817338/geen-zonnepark-finsterwolde-hoe-een-jarenlange-strijd-wordt-beloond

Vanaf het begin onrust over plannen

In de zomer van 2017 ontstaan de eerste geruchten over een zonnepark aan de rand van het dorp. Al vrij snel laten bewoners van de H.J. Siemonsstraat – waar het park achter moet verrijzen – van zich horen. Volgens hen is het merendeel van de inwoners tegen een zonnepark van in totaal vijftien hectare. 

Uit allerlei onderzoeken, zowel van politieke partijen als van de gemeente Oldambt zelf, komt inderdaad de conclusie dat er te weinig draagvlak is. Toch wil Oldambt doorzetten. Het college van burgemeester en wethouders is voorstander, de raad van Oldambt is verdeeld.

Uiteindelijk dienen drie partijen een voorstel in waarin wordt uitgesproken dat de raad ‘nu en in de toekomst’ niet wil meewerken aan de realisatie van het park. Dat voorstel wordt door een meerderheid aangenomen en leidt vervolgens tot een rechtszaak, aangespannen door NaGa Solar. 

Karin Folkers – Actiegroep ZUN:

De rust kan eindelijk weer terugkeren nu we dit achter ons kunnen laten

Die rechtszaak weet Oldambt te winnen, maar de spanning blijft. Onder andere bij Karin Folkers, inwoner van Finsterwolde en medeoprichter van actiegroep ZUN. Die groep is tegen de komst van het park. Zij weet op het moment van bellen nog van niks. 

‘NaGa Solar heeft zes weken de tijd gehad voor het indienen van een hoger beroep, maar die weken zijn voorbij. Wij zitten echt in nagelbijtmodus. Weet jij al meer?, vraagt ze. 

De bubbels kunnen open

Zodra zij te horen krijgt dat het bedrijf definitief afziet van een hoger beroep, weet ze even niet meer waar ze het zoeken moet: ‘Yes, yes, yes, jippie, oee, yes, eindelijk! Mijn kat kijkt mij trouwens ondertussen aan alsof ik de weg kwijt ben, haha!’ 

De bubbels staan al zes weken klaar, maar die zijn voor alle zekerheid nog even dicht gelaten. ‘Die gaan we snel ontkurken, want dit is reden voor een feestje! Het is trouwens ook enorm belangrijk voor het dorp. De rust kan eindelijk weer terugkeren nu we dit achter ons kunnen laten.’ 

Geef een reactie