Een mega industrieterrein nabij Meeden/Westerlee? Bestuurders blijken voor de zoveelste keer weinig oog te hebben voor de cultuurhistorische waarde van de Graanrepubliek | opinie

door onze plaatsgenoot Harm Evert Waalkens

De plannen voor een mega industrieterrein in een van de oudste polders van de Graanrepubliek, laten zien dat de oproep van Frank Westerman, „Verkloot dit gebied niet”, aan dovemansoren is gericht, stelt Harm Evert Waalkens.

En weer krijgt het weidse Oldambt een dreun: plannen voor een mega industrieterrein van 500 tot 750 hectare nabij Meeden/Westerlee. Nota bene in een van de oudste polders. Alsof de dorpen in het gebied al niet genoeg hebben te verstouwen.

Toen Frank Westerman, auteur van de bestseller De Graanrepubliek, vorig jaar het Oldambt weer eens bezocht, kon hij het niet laten politieke bestuurders te wijze op het unieke van het gebied. Plannen voor windmolens, zonneparken en industrieterreinen moeten het Oldambt bespaard blijven, vond hij.

In Dagblad van het Noorden tekende de verslaggever zijn noodkreet op: „Schoonheid is onbetaalbaar. De Graanrepubliek is cultureel erfgoed. Wees er trots op. Dat geef je niet weg voor een paar centen. Verkloot het gebied niet.”

Een van de oudste polders

Zijn oproep blijkt tegen dovemansoren te zijn gericht. Want de provincie Groningen en de gemeenten Oldambt, Veendam en Midden-Groningen willen de polder tussen de dorpen Meeden en Westerlee inrichten voor bedrijven. Het is een van de oudste polders van het Oldambt (1665).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *