Immers woningen, school, sportveld en gezondheidscentrum ook hier vlakbij!

RTV Noord bericht: https://www.rtvnoord.nl/nieuws/907200/gaan-de-omstreden-biomassa-installaties-in-oldambt-weer-roken

De biomassa-installatie in Finsterwolde moet weer aangezet worden, vindt eigenaar Energy Outsourcing Solutions (EOS). De gemeente Oldambt wil daar niet aan meewerken, omdat de uitstoot boven de norm is en voor gezondheidsklachten zorgt.

Oldambt sloot beide installaties in haar gemeente, omdat uit meerdere onafhankelijke onderzoeken bleek dat de uitstoot consequenties kan hebben voor de gezondheid. Tegen het zere been van EOS. Zij noemt die resultaten ‘ongeloofwaardig’. En dus troffen beide partijen elkaar dinsdag in de rechtbank. 

Wat is er aan de hand?

In de gemeente Oldambt staan twee biomassa-installaties: één in Winschoten en één in Finsterwolde. Beide staan dus op dit moment uit, maar waren aangesloten op zwembaden. In de installaties werden houtsnippers verbrand en op die manier werden de zwembaden verwarmd. De installatie in Finsterwolde staat op een wat meer afgelegen plek, die in Winschoten middenin een woonwijk. De rook die door de verbranding ontstond, zorgde voor klachten bij omwonenden. Er volgen twee onderzoeken. Beide onderzoeken concluderen dat de uitstoot gevolgen kan hebben voor de gezondheid van omwonenden. Er wordt bijvoorbeeld tien keer zoveel koolmonoxide en vier tot vijf keer zoveel fijnstof uitgestoten dan is toegestaan. De installaties worden daarom op 19 november 2019 gesloten, ongeveer een jaar later verbreekt Oldambt het contract met EOS. 

Gevoelig onderwerp

De installaties staan op dit moment ongeveer 2,5 jaar uit en omwonenden vertellen dat hun gezondheidsklachten, zoals hoesten en last van de longen, zijn verdwenen. De vraag is nu wat er gaat gebeuren. EOS wil dat de installatie in Finsterwolde weer in gebruik wordt genomen. Die in Winschoten uiteindelijk ook, maar dat ligt volgens het bedrijf op dit moment te gevoelig.

Volgens EOS ligt het in Finsterwolde niet gevoelig, want: ‘Omwonenden daar hebben nooit geklaagd over de installatie.’ Onzin, claimt de gemeente Oldambt. ‘Er liggen zowel klachten van de nabijgelegen school als van de voetbalvereniging.’ 

Geef een reactie