DVH Noorden: Rechtbank in Groningen: biomassa-installatie bij zwembad Finsterwolde mag niet in gebruik worden genomen. ‘Gezondheid belangrijker dan geld’

RTV NOORD: Marco Grimmon:

De biomassa-installatie in Finsterwolde blijft uit staan. Eigenaar Energy Outsourcing Solutions (EOS) wil dat de installatie per direct weer in bedrijf wordt genomen, maar daar is de rechter voor gaan liggen.De rechter wil namelijk eerst de uitspraak van een andere zaak afwachten, voordat hij een knoop doorhakt over dit specifieke voorstel.

Biomassa-installatie

In de gemeente Oldambt staan twee biomassa-installaties, een in Winschoten en een in Finsterwolde. Uit beide is de stekker getrokken, omdat de uitstoot schadelijk is voor omwonenden. In de installaties werden houtsnippers verbrand, om vervolgens met de warmte die ontstaat de naastgelegen zwembaden te verwarmen. Maar de verbranding zorgde voor veel rook. Uit meerdere, onafhankelijk metingen bleek dat de uitstoot onder andere de grenzen van fijnstof en koolmonoxide overschrijdt. Reden voor de gemeente Oldambt om de installaties te sluiten en uiteindelijk zelfs het contract met eigenaar EOS te ontbinden. EOS is het daar niet mee eens en trekt de onderzoeksresultaten in twijfel. Sterker nog: het bedrijf wil dat in elk geval de installatie in Finsterwolde weer aan moet. Omdat Oldambt daar niet in mee wilde gaan, sleepte EOS de gemeente voor de rechter.

Langer wachten

Maar de rechter gaat niet mee in het verzoek van EOS. Reden: er loopt nog een andere rechtszaak die met dit onderwerp te maken heeft, namelijk die over het ontbonden contract. Ook daarover heeft EOS een zaak aangespannen tegen de gemeente Oldambt. De zaak dient pas in juni en de rechter wil niet voor de troepen uitlopen. Wordt Oldambt bij de rechtszaak over het ontbonden contract in het gelijk gesteld, dan gaan de biomassa-installaties in Oldambt nooit meer roken. Wordt EOS in het gelijk gesteld, en heeft Oldambt dus tegen de regels in het contract ontbonden, dan gaat de rechter zich nogmaals buigen over het wel of niet opnieuw aanzetten van de installaties.

Geef een reactie