RTV Noord: Dorpsbelangen Finsterwolde heeft begrip voor opvang vluchtelingen, maar zit ook met zorgen

‘We werden er wel mee overvallen, het gaat allemaal zo snel’, zegt voorzitter Henriëtte Sabajo-Hagg van Dorpsbelangen Finsterwolde over het besluit van de gemeente Oldambt om zestig vluchtelingen op te vangen in sporthal De Hardenberg in het dorp.Het gaat om crisisopvang voor veertien dagen, om de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel te verlagen. Het besluit werd donderdag bekend, de opvang start deze vrijdag al. Donderdagavond werden dorpsbewoners door de gemeente en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bijgepraat.

‘Waarom juist in De Hardenberg?

Volgens de voorzitter van Dorpsbelangen ‘is er wel begrip’ voor het besluit van de gemeente, maar zijn er ook zorgen. Sabajo-Hagg: ‘De belangrijkste vragen gingen over veiligheid. Waarom moet het juist in De Hardenberg? Daar is ook een zwembad, er is een bieb. Gaan dingen dan niet door elkaar lopen, waardoor mensen zich wat minder veilig gaan voelen?”Ik dacht eerst dat het om Oekraïners ging, maar dat is niet het geval. Het is juist een mix, het kunnen ook Syriërs of Afghanen zijn. Zowel gezinnen als alleenstaanden’, zegt Sabajo-Hagg. ‘Er bestaan huisregels voor de mensen die opgevangen worden, is ons duidelijk geworden. Die zouden wat aangescherpt kunnen worden. Mogelijk krijgen ze ook hun eigen terras, aan de achterkant van het gebouw.’

IJsje kopen in het dorp

Volgens Sabajo-Hagg heeft het COA benadrukt dat de vluchtelingen die de komende twee weken in de sporthal opgevangen worden, vooral behoefte hebben aan rust. ‘Er wordt ook gezorgd voor begeleiding van volwassenen en kinderen. En juist als de kinderen worden beziggehouden, geeft dat ontzettend veel rust aan de ouders. Dan kunnen ze een beetje tot zichzelf komen en dan is het niet zo dat ze overal en nergens heen gaan.”Natuurlijk kunnen ze even ergens iets gaan kopen, dat kan. Ze kunnen ook in De Hardenberg een ijsje kopen, maar het is niet de bedoeling dat ze daar uitgebreid gaan zitten. Daar hebben ze gewoon hun eigen locatie voor.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *