
Oldambt keurt overnameplan De Hardenberg af, stichting verontwaardigd: ‘Nooit eerlijke kans gehad’
Oldambt heeft de stekker uit de onderhandelingen getrokken met de stichting die sportcomplex De Hardenberg in Finsterwolde van de gemeente wil overnemen. De gemeente ziet te weinig aanknopingspunten om het verkoopproces door te laten gaan, terwijl de stichting vindt dat ze daarin nooit écht een eerlijke kans hebben gehad.De gemeente wil niet langer betalen voor het onderhoud van De Hardenberg, waarmee Oldambt jaarlijks een half miljoen euro kan besparen. Het complex, waar onder andere een zwembad, sporthal en sportcafé in zitten, ging daarom in de verkoop. Zes overnamekandidaten dienden zich daarna aan, maar daarvan was alleen de stichting – die bestaat uit betrokken inwoners – nog in de race.
‘Geen gezamenlijke ambitie’
Sinds de overnamegesprekken in december vorig jaar van start gingen, heeft de stichting naar eigen zeggen ‘geen enkel moment ervaren dat er echt sprake was van een gezamenlijke ambitie’, schrijft het stichtingsbestuur in een brief aan de gemeente. ‘Ook uit het feit dat wij diverse keren hebben verzocht om inzage in de administratie van MFC De Hardenberg en daar tot op heden geen gehoor aan is gegeven getuigt niet van een gezamenlijke ambitie.’Desondanks leverde de stichting een plan van aanpak bij de gemeente aan om het sportcomplex over te nemen, maar die liet vrijdag schriftelijk weten dat dit plan onvoldoende houvast biedt om de overnamegesprekken voort te zetten. De gemeente zegt in de brief te hadden gehoopt dat de stichting mogelijkheden zou presenteren om de exploitatie van De Hardenberg zonder structurele bijdrage van de gemeente en met vrijwilligers rond te krijgen, maar volgens het college leidt het plan alsnog tot structurele tekorten en financiële risico’s.
Beslissing genomen
André Hateboer laat namens de stichting weten verontwaardigd te zijn dat een week na de presentatie van het conceptplan al een beslissing is genomen, zonder verdere vragen te stellen aan de stichting. ‘We hebben onze stinkende best gedaan om De Hardenberg open te houden en nieuw leven in te blazen. Maar helaas is ons die kans niet gegund’, aldus de stichting, die in de brief ook niet te spreken is over adviesbureau BDO, dat de gemeente in de kwestie adviseerde, zonder met de stichting te spreken. ‘Als de ontvanger niet wil luisteren, ben je uitgepraat’, vat Hateboer samen.Als beide partijen er niet uitkomen, blijft De Hardenberg tot 1 juli open in de huidige vorm. Daarna start de gemeente een verkooptraject waarbij de accommodatie haar huidige sportfunctie verliest.