Een doos vol verdriet

Cees Stolk uit Nieuwolda portretteert 26 verzetsmensen uit Oldambt.

Het boek werd op 10 april 2024 in MFC De Hardenberg te Finsterwolde gepresenteerd. De belangstelling was groot. Burgemeester Cora-Yfke Sikkema had de eer de eerste drie exemplaren aan de dames: Trijntje Alles-Nap, Hennie Carmio-Schröder en de heer Roel de Keijser, allen nabestaanden van verzetshelden, te overhandigen. De verhalen van hun familieleden staan, samen met die van nog enkele tientallen, in het boek opgetekend.

Het boekje is in winkels in de gemeente Oldambt en in de boekhandel te koop.

‘Een doos vol verdriet’. Zo luidt de titel van het boek, waarin het verzet van Oldambt in de Tweede Wereldoorlog een gezicht krijgt. Schrijver/ journalist Cees Stolk uit Nieuwolda ging op zoek naar de levensverhalen van 26 verzetsmensen, waarnaar in Oldambt een straat is vernoemd.

,,Een late, maar waardige rechtzetting van de geschiedenis en in elk geval een eerbetoon aan de mannen en vrouwen die hun leven gaven voor ons leven in vrijheid. Zeker in dit tijdsgewricht, waarin de democratie onder druk staat en vrede en vrijheid niet zo vanzelfsprekend zijn”, zegt Stolk. 

Cees Stolk (1947) werkte een jaar om zijn nieuwe boek Een doos vol verdriet inhoud en vorm te geven. Aan de basis lagen de vele gesprekken, ‘vaak heel emotioneel’, met nabestaanden en talloze uren speuren in vele archieven. Tientallen brieven las hij. Foto’s gleden door zijn vingers. ,,Ik voelde me soms een detective. Het was een pittige en lastige klus. Tijdrovend.” 

,,Ja, de dood, de oorlog en verzet. Ik ben er bijna een jaar dagelijks mee bezig geweest. Oog in oog staan met geschreven brieven van mensen die in concentratiekampen zaten. Ik kan je verzekeren; dat komt binnen en is zwaar. Af en toe zei mijn vrouw; nu achter die computer weg. Maar ik wilde het per se af hebben voor 4 mei.” 

Hem typeren als ‘de Lou de Jong van Oost-Groningen’ vindt hij veel te ver gaan. Onvergelijkbaar. ,,Ik heb geprobeerd Oldambtster verzetsmensen in dit boek een gezicht te geven. Ze ‘tot leven te wekken’. Ze legden gedurende de oorlog een ‘reis’ af die ik heb beschreven. Van de 26 verzetsmensen overleefden slechts zes de verschrikkingen van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog.” 

Het verzet in het Oldambt kende een breed scala aan gezindten, weet Stolk. Van communisten tot gereformeerd, van liberaal tot hervormd. Uit alle rangen en standen kwam weerstand. Van gemeenteambtenaar tot smid, van douane-chef tot dominee, van landarbeider tot landbouwer. ,,Wat dreef hen? Wat was hun verzet en hoe kwamen zij om? Die vraag bleef mij bezighouden en dus ging ik op zoek naar de levens van die verzetsmensen.” 

In het boekje geeft Stolk 26 verzetsmensen uit het Oldambt een gezicht. Deze 26 geportretteerde mensen hebben een straatnaam gekregen in de gemeente Oldambt met een duidingsbordje met daarop wie het waren en wanneer ze de dood vonden. 

Oorlogsbronnen.nl 

Het boekje:  Een doos vol verdriet  ligt vanaf 10 april in de boekhandel in de regio Oldambt en bij supermarkten. Prijs: 25 euro. In 2022 verscheen het boekje Dorp in Oorlogstijd , ook van de hand van Cees Stolk. Uitgever is Sabine Kokee, www.leuker.nu. 

Op  Oorlogsbronnen.nl wordt de reis van bijna alle geportretteerden in beeld gebracht door de naam van de persoon in het zoekvenster te typen. Op OorlogsverhalenNieuwolda.nl zullen verhalen blijven gepubliceerd over de oorlog in het Oldambt.

Geef een reactie