Sportcomplex De Hardenberg is na ‘heel wat duw- en trekwerk’ gered

juni 2023

Zwembad De Hardenberg in Finsterwolde

Zwembad De Hardenberg in Finsterwolde© Marco Grimmon/RTV NoordSportcomplex De Hardenberg in Finsterwolde is gered. ‘Het was heel wat duw- en trekwerk, maar de staatssecretaris is over de brug gekomen’, zegt het Groningse Tweede Kamerlid Henk Nijboer.Nijboer diende vorige maand een voorstel in, waarin staat dat voorzieningen in het aardbevingsgebied niet mogen verdwijnen als gevolg van bezuinigingen. Daarin wordt De Hardenberg expliciet genoemd als voorbeeld. Dat voorstel is unaniem aangenomen door de Kamer.

De staatssecretaris heeft zijn handtekening eronder gezet, dus dit kun je niet meer terugdraaien

Tweede Kamerlid Henk Nijboer

Drie ton op korte termijn

Nijboer: ‘Er komt drie ton beschikbaar op korte termijn. Dat geld gaat via de gemeente Oldambt. De raad beslist daar volgende week over, maar dat komt goed.’Volgens Nijboer komt het geld uit Den Haag op korte termijn deze kant op. ‘Dat moet wel, want het sportcomplex gaat op 1 september weer open. Het is écht gewoon rond.’Het vallen van het kabinet heeft geen enkele invloed op dit besluit, weet Nijboer. ‘Nee hoor, de staatssecretaris heeft zijn handtekening eronder gezet, dus dit kun je niet meer terugdraaien. Er is ook geen Kamerlid die wil dat dit wordt teruggedraaid’, zegt Nijboer stellig.

Het is echt bizar wat wij beleefd hebben

André Hateboer – Stichting MFC De Hardenberg

Emotioneel

‘Het is ongelofelijk. Ik ben gisteren gebeld door de wethouder’, zegt een blije André Hateboer van Stichting MFC De Hardenberg. ‘Woensdag komt de motie in de raad om, bovenop het eenmalige bedrag van 1,5 ton, nog eens drie ton beschikbaar te stellen voor De Hardenberg. Daar was ik wel even stil van na een jaar lang knokken.”Het is echt bizar wat wij beleefd hebben’, gaat hij verder. ‘Als wij er niet waren geweest, dat besef ik me nu, dan was op 1 januari 2023 het doek gevallen.”Maar we hebben constant de kracht kunnen vinden om door te gaan. Dit is wel heel emotioneel. Als je alleen al kijkt naar de bijdragen van de inwoners van Oldambt… bijna een ton aan donaties. Kijk, handtekeningen haal je makkelijk op, maar als mensen echt de portemonnee moeten trekken, wordt het een ander verhaal. Dit is fantastisch.’

Stukje geschiedenis

In juni 2022 onthulde RTV Noord dat de gemeente Oldambt sportcomplex De Hardenberg wilde verkopen. Niet alleen het zwembad, maar ook het sportcafé en de sporthal. Daarmee zou de gemeente jaarlijks 500.000 euro besparen. Dorpsbewoners kwamen in actie, maar ze konden niet voorkomen dat Oldambt De Hardenberg in de verkoop zette. De inwoners gaven niet op en richtten stichting MFC De Hardenberg op. Op die manier wilden ze zelf het sportcomplex kopen. Vorige maand kreeg de zaak opeens een andere wending, doordat Kamerlid Henk Nijboer zijn motie indiende.

——————————————————————————————————————

BEGIN JUNI AL UITNODIGING ONTVANGEN VOOR DE OPEN DAG VAN 25 JAAR BOVEN BV, GOLDHOORN 10 FINSTERWOLDE. VERDER GEMIST IN DE MEDIA DUS DAAROM HIERBIJ DE UITNODIGING VOOR WIE INTERESSE HEEFT IN LANDBOUWMACHINES..

Let op! Woensdagavond 17 mei om 19 uur kick-off vrijwilligersavond in sportcafé MFC de Hardenberg! Doe mee en geef je op! Hartelijk dank, ook voor alle giften!! De teller staat inmiddels op 23.000 euro! Geweldig! Hoe meer er binnen komt hoe meer Subsidie en Fondsen aangevraagd kunnen worden…dus….de doneeractie blijft nodig! We gaan ervoor, u ook…?! Top!!

Woensdagavond 10 mei Algemene Leden Vergadering, aanvang 20 uur in Partycentrum Finnewold, Hoofdweg 110, Finsterwolde – komt allen!!- Nieuwe leden ook welkom, om in te schrijven graag 15 minuten tevoren melden. Graag tot dan!

21 feb. 2023: Klein lichtpuntje: sporthal De Hardenberg in Finsterwolde blijft jaar langer open

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/999498/klein-lichtpuntje-sporthal-de-hardenberg-in-finsterwolde-blijft-jaar-langer-open-update